Culture, Design, Drinks, Featured, Milan, My Job, Travel, Trends
Leave a comment

So hip it hurts: Class

“Classy is when you have a lot to say but you choose to remail silent in front of fools”

 

‘Class’, een magisch woord in de ‘betere’ hospitality kringen. Helaas vaak (en verkeerdelijk) geassocieerd met stijf, bourgeois en vooral niet-modern. Inderdaad, driemaal helaas.

Klasse staat vandaag voor de talloze vormen van verrassende, ogenschijnlijk moeiteloze verfijning, of zoals het zo mooi klinkt ‘effortless sophistication’. En dat is nu juist key: het moet lijken alsof het geen of nauwelijks moeite heeft gekost. Niet dat dit echt zo is, uiteraard zit er achter deze nonchalante stijl, uiterste precisie, creativiteit en oog voor het kleinste detail. In de fashion wereld kennen ze de truc al lang, maar op vlak van hospitality is er nog wel wat werk.

In het nieuwe ‘classy’ doe je veel moeite en prep achter de schermen. Eens voor het oog van gasten, doen we heel gewoon en gaat het er losjes aan toe. Maar je voelt het meteen, dit klopt, dit is geen gelukstreffertje. Deze gesofisticeerde stijl zien we vandaag bijvoorbeeld in de manier waarop bloemen arrangementen in restaurants en hotels verschijnen. Losjes, wild maar o zo bestudeerd. Dat heb je ook met ruw servies dat handgedraaid lijkt, of deels gebroken en imperfect mooi. Ik benoem het ook ‘de nieuwe luxe’. Eenvoudige rituelen zoals brood & boter bij het eten, of het inschenken van thee worden luxueuze momenten met veel aandacht voor detail en gastvrijheid, maar nooit geforceerd. Een vast gegeven is het werken met mooie materialen, die geschiedenis, authenticiteit of juist moderniteit uitstralen. Het gaat om een gevoel van luxe, maar op een nieuwe manier. Er zijn er al een aantal die het snappen. Licht designer Lee Broom gets it, Miuccia Prada gets it én Wallpaper Handmade snapt het al jaren. Ieder jaar tijdens de design week in Milaan selecteren ze een groepje designers die dan aan de slag gaan om telkens opnieuw mooie en steeds bijzonder tactiele klasse gebruiksvoorwerpen te maken. Altijd de moeite.

Vandaag moet alles blijkbaar nuttig zijn, maar is het soms niet heerlijk om objecten of rituelen te hebben en te gebruiken, gewoon omdat ze simpelweg mooi zijn? Omarm in de toekomst het nieuwe classy. Het zal je niet spijten.

Later! Kate

This post is already published as my 2 monthly column ‘SO HIP IT HURTS’  I write for Venuez Magazine. This one is about the central theme CLASS. 

COPYRIGHT: ALL pictures by Kate Stockman & Ivan Missinne

Images:

1 Bread & butter serving ritual at restaurant Pure C in Cadzand  https://www.pure-c.nl

2 Pink marble lift at the brand-new Fondazione Prada Tower: extra-large, breathtaking & pink sophistication by Rem Koolhaas & OMA architects http://www.fondazioneprada.org

3 Flower arrangement, Brera District Design Week Milano 2018

4 Light designer Lee Broom: one of the UK’s leading product designers and a premium global design brand based in London. Lee Broom constantly evolves and innovates, resulting in his signature mix of classicism and modernity   http://www.leebroom.com

5 Tea set Wabi Sabi by Ichendorf Milano, design Pietro Russo for Wallpaper Handmade Milano 2018. A detox diet tea set that includes teapot for herbal teas, filter and bowls. https://www.wallpaper.com/tags/handmade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *