Culture, Design, Eindhoven, Featured, My Job, Travel, Trends, Uncategorised
Leave a comment

So hip it hurts: Human connections in a tech-obsessed world

For good ideas and true innovation, you need human interaction, conflict and debate.”

 

Dat technologie niet heiligmakend is weten we ondertussen al. ‘Tech’ moet ten dienste staan van ons als mens en niet andersom. Dat lijkt evident, maar je hoeft vandaag maar gewoon op restaurant te gaan en je ziet het meteen, minstens de helft van de tafels ‘zit’ op zijn smartphone en heeft nauwelijks oog voor zijn of haar gezelschap. We zijn verslaafd aan ‘sociale’ media conversaties en digitale vriendengroepen, maar we zijn nog nooit zo alleen geweest.

Volgens een recent onderzoek van de BBC voelen meer dan 1/3 van de Britten zich erg eenzaam en dit is geen alleenstaand feit. Overal steekt eenzaamheid de kop op en we zien vandaag al de eerste tekenen van een intense zoektocht naar menselijke ervaringen, warmte, een gevoel van ergens toe te behoren en de wetenschap dat er voor ons, heel persoonlijk, gezorgd wordt.

Members-only-clubs

We zien dan ook dat veel nieuwe hospitality services zich extra gaan inspannen om mensen onderling aan elkaar te koppelen. Niet zozeer als relatiebureau, maar door het duidelijk faciliteren van momenten en het creëren van interessante omgevingen waar vreemden elkaar kunnen leren kennen onder het genot van spijs, drank en activiteiten. Het lijkt alsof de old school Gentlemen’s Clubs de Millennials hebben geïnspireerd en we klaar zijn voor een nieuwe generatie ‘Members-only-clubs.

Norn is zo een club. Deels ‘members’ club, deels ‘residency’ en gevestigd in London, Berlijn, Barcelona en San Francisco. Norn is een offline networkom de kunst van het converseren weer leven in te blazen door middel van salons en social diners. Je wordt voor 1700 euro/maand resident bij Norn (dan ben je meteen lid in de verschillende steden), maar niet voor je een psychologisch assesment doorloopt om te zien of je als persoon past bij de etos van het merk en de andere bewoners.

Wing

Een andere topper in New York en Washington is Wing dat zichzelf een werk & community space noemt en enkel voor vrouwen toegankelijk is. Het is een antwoord op de typisch mannenlijke netwerken en het platform is booming.

Londense instituten zoals The Hospital Club en natuurlijk het gekende Soho House zijn al lang een soort ‘thuiskomen’ voor freelancers allerlei die nood hebben aan sociaal contact en een netwerk. Maar ook het Amsterdamse Zoku heeft het helemaal begrepen. Zoku biedt reizende professionals een thuisbasis voor een periode van enkele dagen tot enkele maanden. Een ontspannen plek om te werken maar vooral om te leven, en gelijkgestemden te ontmoeten terwijl ze een nieuwe stad leren kennen. Je wordt als het ware opgevangen door locals die je wegwijs maken in de stad. Want reizen voor werk is vaak een beetje eenzaam, niet?

No.18

Ikzelf vond, als resident, onderdak in Ampla House, waar ik een paar dagen per maand loskom van mijn home office en deel uitmaak van een bonte mengeling van hippe en meer corporate ondernemers die elkaar tegenkomen aan de centrale koffiebar, de tuin fitness of tijdens inspiratie avonden. Recent sloten ze bij Ampla aan bij de internationale groep No.18 the Cosmopolitan Members Club for Business, wat een enorme uitbreiding van hun netwerk meebrengt èn de mannen achter die andere ‘fab’ co-working Fosbury & Sons timmeren ijverig aan de weg om dit tegen 2022 in orde te hebben, zo hebben ze mij verteld. Antwerpen(1), Brussel(3) en Gent(1). Hurry up, guys, dit soort clubs werkt het beste als je als member vlotjes van de ene locatie naar de andere kan navigeren met één lidmaatschap!

Ook de designers van de befaamde Design Academy van Eindhoven werken de laatste jaren veel intenser op concepten rond sociale architectuur. Op hun meest recente afstudeershow vielen mij meerdere projecten op, waar designers ruimtes, objecten en services gaan ontwerpen in functie van meer sociale interactie. Zo stimuleert het project Social Balconies van Edwin van Capelleveen ontmoetingen in appartementencomplexen door balkons met elkaar te verbinden. Buren die vandaag niet of nauwelijk tegen elkaar spreken, worden op deze manier verbonden. Al is het maar omdat hun hond of kat nu bij de buren op bezoek kan gaan. Een schitterend idee en inspirerend voor een nieuw type social hospitality en misschien toepasbaar voor hotelconcepten.

Het feit dat ze op diezelfde designacademie gewoon een speciale masteropleiding voorziet rond social design zegt genoeg, denk ik dan.

Later! Kate

This post is already published as my 2 monthly column ‘SO HIP IT HURTS’  I write for Venuez Magazine. This one is about the central theme Human interaction. 

COPYRIGHT:  pictures by Kate Stockman & Ivan Missinne or delivered by the brands & companies

Fotografie: Mieke Meesen

Images

  1. Norn comprises a string of achingly-cool homes in the world’s hippest cities – including London, Berlin and Barcelona – where members can stay for a night or a few months Members can attend curated talks in the ‘Salon’, hosted by the manager, who pops in regularly to check that everyone’s vibing and networking.(Costs from £1,500-a-month for full residency) https://norn.co
  2. The Wing is today the most talked-about millennial ‘members’ club. The New York and Washington based co-working space (outposts in Los Angeles and London are due to open soon) is born out of a belief that “magic is created when we gather together Good to know– it’s strictly women-only. (Annual membership costs from £1,820) www.the-wing.com
  3. Social balconies by Edwin van Cappelenveen is a modular structure that facilitates interaction amongst neighbours in urban area’s. To tackle the rising epidemic of social isolation, this vertical garden creates a safe semi-public space. https://www.edwinvancapelleveen.com 
  4. Zoku is an Amsterdam based short & long term stay hotel which mission is to mix like-minded individuals under one roof – aligning international residents with internationally minded locals. They expanded the traditional concept of a hotel into a platform where knowledge, ideas and people can interact daily. https://livezoku.com
  5. Ampla House
  6. Fosbury & Sons

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *