All posts filed under: Culture

So hip it hurts: Human connections in a tech-obsessed world

“For good ideas and true innovation, you need human interaction, conflict and debate.”   Dat technologie niet heiligmakend is weten we ondertussen al. ‘Tech’ moet ten dienste staan van ons als mens en niet andersom. Dat lijkt evident, maar je hoeft vandaag maar gewoon op restaurant te gaan en je ziet het meteen, minstens de helft van de tafels ‘zit’ op zijn smartphone en heeft nauwelijks oog voor zijn of haar gezelschap. We zijn verslaafd aan ‘sociale’ media conversaties en digitale vriendengroepen, maar we zijn nog nooit zo alleen geweest. Volgens een recent onderzoek van de BBC voelen meer dan 1/3 van de Britten zich erg eenzaam en dit is geen alleenstaand feit. Overal steekt eenzaamheid de kop op en we zien vandaag al de eerste tekenen van een intense zoektocht naar menselijke ervaringen, warmte, een gevoel van ergens toe te behoren en de wetenschap dat er voor ons, heel persoonlijk, gezorgd wordt. Members-only-clubs We zien dan ook dat veel nieuwe hospitality services zich extra gaan inspannen om mensen onderling aan elkaar te koppelen. Niet …

So hip it hurts: Class

“Classy is when you have a lot to say but you choose to remail silent in front of fools”   ‘Class’, een magisch woord in de ‘betere’ hospitality kringen. Helaas vaak (en verkeerdelijk) geassocieerd met stijf, bourgeois en vooral niet-modern. Inderdaad, driemaal helaas. Klasse staat vandaag voor de talloze vormen van verrassende, ogenschijnlijk moeiteloze verfijning, of zoals het zo mooi klinkt ‘effortless sophistication’. En dat is nu juist key: het moet lijken alsof het geen of nauwelijks moeite heeft gekost. Niet dat dit echt zo is, uiteraard zit er achter deze nonchalante stijl, uiterste precisie, creativiteit en oog voor het kleinste detail. In de fashion wereld kennen ze de truc al lang, maar op vlak van hospitality is er nog wel wat werk. In het nieuwe ‘classy’ doe je veel moeite en prep achter de schermen. Eens voor het oog van gasten, doen we heel gewoon en gaat het er losjes aan toe. Maar je voelt het meteen, dit klopt, dit is geen gelukstreffertje. Deze gesofisticeerde stijl zien we vandaag bijvoorbeeld in de manier waarop bloemen …

The Embassy of food_DDW 2017

Last week Eindhoven was buzzing for the legendary Dutch Design Week. Each year we take some time to visit the most interesting designers & projects that showed their vision on the future. A must visit was this year’s Embassy of food, a meeting place for designers, dreamers, food professionals, and the public to learn more and work on tackling pressing food issues. The entire week TEOF organized a series of activities, like the Food Heroes project, keynotes and workshops and curated by eating designer Marije Vogelzang, a designer who leads the food design department at Design Academy Eindhoven. The exhibition offers an insight into how food will be grown, processed, transport, and eaten in the future, and how farming systems could change as a result of food scarcity and new technologies. The Embassy of Food created a few radical views on future issues that visitors were be able to experience and taste. In the following post, I will highlight some interesting food-design concepts on show at the Embassy of Food. Concepts and thoughts about what we might consume in years …

Saving Banksy

I can be short about this one: the Banksy exhibition ‘The Art of Banksy’ (last week still in Amsterdam, now in Antwerp) is a tourist trap. If you are really into Banksy, there are other options. Do not believe the hype that it’s a must-go exhibition, whatever the media or the so called experts try to make you believe. The entire setting is wrong. Brick or ‘arty-farty’ wallpaper to present ‘street-art-for-galleries’, cardboard & fake stencils plus to indispensable spray cans to ‘show’ how Banksy works, hardly any original street work and above all, a ‘street-art-for-the-masses vibe. We visited the expo (helàs!) in Amsterdam and could not get out fast enough. Compare it with eating a cheap pizza in a bad Italian restaurant and thinking that you visited Rome. Got the picture? Don’t get me wrong. I love Banksy and his work. We visited Dismaland (twice), Bristol, Calais & London, to see his work. Because let’s face it, the best place to see a Banksy is still in the street, were it belongs. It’s not easy to find some originals, …